Kittenhuis Kittenhuis
  • Home
  • Onze Kittens
  • Adoptie
    • Adoptie Info
    • Adoptie Prijs Kittens
    • Vraag & Antwoord
    • Wordt Pleegouder!
  • Donaties
  • Over ons

Vraag & Antwoord

Hoe kies ik de juiste kitten die bij me past?

Dat is een goede vraag. We hebben ontdekt dat het kiezen van een kitten vaak meer een zaak van het hart is dan het hoofd. Sommige mensen komen naar ons met een lijst kenmerken die ze willen (kort haar, zwart/wit, een tijger etc.). Uiteindelijk worden ze verliefd op een kitten die totaal anders is.

Het belangrijkste is de persoonlijkheid van de kitten. Past hij bij andere katten? Of honden? Is de kitten zelfstandig om overdag alleen te zijn of heeft hij altijd gezelschap nodig? Is het een knuffeltje, of meer een onafhankelijke zieltje?

Gelukkig zijn we bij ‘Het Kittenhuis’ goed bekend met de persoonlijkheid van elke kitten. Omdat wij hen 24/7 verzorgen, kunnen we je zeker begeleiden naar een goede match. Bepaal vooraf welke persoonlijkheidskenmerken het belangrijkst zijn voor u.

Geloof in liefde op het eerste gezicht…

Kan ik een kitten adopteren als ik thuis kleine kindjes heb?

Het is een feit dat onderzoek heeft aangetoond dat de meeste kinderen jonger dan zeven jaar grote problemen hebben om het verschil te zien tussen een klein dier en een stuk speelgoed. Jonge kittens en jonge kinderen kunnen een slechte combinatie zijn – voor zowel de kitten als het kind.

Kittens weten ook niet altijd wat geschikt is. Bijten en krabben zijn natuurlijke gedragingen voor hen, vooral als ze worden geprovoceerd.

We raden daarom aan dat gezinnen met kinderen jonger dan zeven jaar een iets oudere kitten adopteren, vier of vijf maanden oud zijn. Eén van de grootste voordelen van het adopteren van een volwassen kat is dat je zeker bent van zijn persoonlijkheid.

Is het ok dat ik mijn kat naar buiten kan gaan?

Sommige mensen zeggen dat het wreed is om een ​​kat niet naar buiten te laten gaan. Gebaseerd op onze ervaring bij Het Kittenhuis, hebben we deze lijst samengesteld van alle dingen die een kat binnenshuis mist:

  • Wordt geraakt door een auto
  • Blootstelling aan FIV (Feline AIDS)
  • Blootstelling aan feliene leukemie
  • Blootstelling aan katachtige infectieuze peritonitis
  • Blootstelling aan bovenste luchtweginfecties
  • Vlooien, teken, abcessen en wormen
  • Loopt verloren
  • Men steelt de kat voor winst of onderzoeksfaciliteiten
  • Vergiftiging door voedsel, pesticiden of antivries

En dit zijn slechts een paar dingen die we opsommen om ervoor te zorgen dat je genoeg van je kat houdt om hem binnen te houden.

Feit is dat buitenkatten gemiddeld zes jaar oud zijn, terwijl katten die binnen blijven gemiddeld bijna 20 jaar oud zijn. Zegt dit voldoende?

Sproeien alle mannelijke katten?

Nee! Als u een jonge mannelijke kat adopteert die bij ons is gecastreerd, is het 90% waarschijnlijk dat uw kat nooit zal sproeien.

De waarheid is dat vrouwelijke katten ook spuiten. Als u een van de ongelukkigen bent met een sproeikat van beide seksen, kan u met onze dierenarts overleggen welke factoren in de omgeving van de kat dit gedrag kunnen veroorzaken. Katten sproeien vaak als ze zich bedreigd of onzeker voelen, waardoor hun territoriale instincten toenemen. Er kan dus iets in je huis aan de hand zijn die dit veroorzaakt. We hebben verhalen gehoord over katten die sproeien als er een nieuwe baby in het gezin arriveert of na een verhuizing. Dit soort gedrag is vaak corrigeerbaar.

Het komt erop neer: als je kat gecastreerd of gesteriliseerd is, veel liefde en aandacht krijgt, de kans op sproeiproblemen heel erg klein zijn!

Waarom worden de kittens tijdig gecastreerd/gesteriliseerd?

Een aantal jaren terug gingen de mensen een kat niet castreren of steriliseren tot hij zes maanden oud was. Jammer genoeg, op die leeftijd, kunnen de kittens zich al eenvoudig voortplanten! Kittens kunnen al vanaf vier maanden beginnen met het reproduceren en ze kunnen maximaal drie nesten per jaar krijgen. En dan hebben die vervolgens heel wat kittens die na 3 maanden weer kunnen reproduceren. En als we dan de wiskunde doen weten we waarom er helaas zoveel arme zwerfkatjes zijn.

Vandaar dat wij dit probleem uit de wereld willen helpen en daarom steunen wij ook de beslissing van de Minister van Dierenwelzijn. Om katten preventief te steriliseren om zo het aantal zwerfkatten te doen dalen. Wij wensen namelijk iedere kat, kitten of poes een eigen thuis toe!

Moderne medicijntechnieken zorgen voor een veilige, vroegtijdige castratie / sterilisatie zodra een kitten 1,5 kg bereikt – in het algemeen is dat ongeveer acht weken oud. Sterilisatie van dieren voordat ze zich kunnen voortplanten, is een van de beste methoden om de overbevolking van huisdieren te elimineren.

 

Naast het verminderen van de overbevolking van huisdieren, beïnvloedt castratie / sterilisatie bij pasgeborenen ook positief het gedrag doordat kans op agressie verminderd, de aandrang van een mannelijke kat om te sproeien of territorium te markeren verminderd en het risico op kanker lager is.

 

Studies hebben aangetoond dat steriliseren / castreren de fysieke of gedragsmatige gezondheid van een dier niet nadelig beïnvloedt, noch zijn persoonlijkheid verandert. Dieren herstellen heel snel van de operatie en blijven groeien en bloeien.

Zullen twee mannelijke katten overeen komen?

Nou, dat hangt van de katten af. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zullen twee mannelijke katten elkaar niet noodzakelijk tot de dood bevechten. Katten die op straat hebben gewoond en zichzelf hebben moeten verdedigen, zullen agressiever zijn als ze worden gered en daarna in een huis worden geplaatst. Maar mannelijke katten die eerder met andere mannelijke katten hebben geleefd, zouden meer geneigd moeten zijn om een ​​nieuwe mannelijke metgezel te accepteren. Twee mannen die samen zijn grootgebracht, zijn twee handen op één buik!

 

Als u momenteel een volwassen man hebt, zou u zonder problemen een mannelijk kitten kunnen binnenbrengen. Houd er echter rekening mee dat sommige katten, mannelijk en vrouwelijk, geen andere katten tolereren en ‘de enige kat’ moeten zijn!

Zullen twee vrouwelijke poezen overeen komen?

Vrouwelijke katten worden soms ook koninginnen genoemd. Wat gebeurt er wanneer je twee poezen samen in één huis zet? Actie!

 

Het samenvoegen van twee volwassen vrouwelijke katten kan riskant zijn. Maar nogmaals, het is volledig afhankelijk van de katten. Elk dier is anders. Als je een volwassen poes hebt en op zoek bent naar een ander vrouwtje, dan is een kitten of een jongste je veiligste keuze/gok. Twee vrouwelijke kittens die samen zijn opgevoed, moeten ook goed zijn. Het mooie van Het Kittenhuis is dat wij de katten verzorgen voordat je ze adopteert, zodat wij jou kunnen vertellen welke vrouwelijke katten geschikt zijn voor huishoudens met andere vrouwelijke katten.

Wat is de beste kat combinatie?

Bij het binnenbrengen van een nieuwe volwassen kat heeft onze ervaring aangetoond dat een combinatie man / vrouw de beste is. Maar het hangt helemaal af van de katten in kwestie. Net zoals elke persoon uniek is, is elke kat uniek. Wij bij Het Kittenhuis kunnen je al veel vertellen over de persoonlijkheid en het temperament van de kat waarin je bent geïnteresseerd.

 

We willen ook benadrukken dat wanneer u een nieuwe kitten in uw bestaande situatie brengt, er altijd een aanpassingsperiode is. Het kan minuten, uren, dagen, week of maanden duren. Maar als je al je dieren veel liefde en aandacht geeft, zullen ze de logistiek van hun relatie achterhalen zoals alleen de natuur dat kan.

Hoe kan ik snel Vlooien of Teken stoppen?

Vlooien of teken?

Van teken zal een kat zelden last hebben, maar vlooien kunnen voorkomen. De kat wordt een a-typische drager van vlooien genoemd; vaak heeft ze er zelf weinig last van tenzij ze een vlooienallergie heeft (deze kan je herkennen wanneer de kat zich overmatig krabt én aan de schilfertjes met korstachtig uitzicht die zich aan de basis van haar vacht bevinden), maar ze brengt de vlooien zo wél in huis en draagt de vlooienlarven meteen over op honden en mensen.

Het Kittenhuis CEVAVlooienlarven laten zich immers vallen op warme plaatsen zoals tapijten, en voor je het weet zit 1 procent van de vlooienpopulatie op je kat, en de overige 99 procent elders! Onderwerp je kat dus regelmatig aan een vlooienonderzoek, je herkent het probleem meteen wanneer je zwarte puntjes op de huid tussen de vacht ziet.

Door middel van gebruik te maken van Vectra Felis of Strectis heeft uw poes meteen een Spot-On et langdurige effect tegen vlooien en teken. Hiervoor zorgen onze producten ervoor dat door middel van contact de vlooien en teken bestreden worden en deze na geringe tijd niet meer in uw omgeving zijn. Zo is baasje en Poes gerust van deze vervelende beestjes!

Geen vlooienallergie?

Ook wanneer de kat zichzelf meer gaat likken in plaats van te krabben, is het tijd voor controle. Vaak zie je op echte broeiplaatsen van vlooien de vacht iets dunner worden. Doe dan de vlooientest. Je neemt een vochtig stukje watten, haalt het over de huid van de kat, en wanneer het watten bij samendrukken rood kleurt, kan je er zo goed als zeker van zijn dat je kat vlooien heeft. De rode kleur verraadt immers dat de kat gebeten is door vlooien; je ziet met andere woorden wat bloed van je kat. De remedie is gelukkig eenvoudig. Bij onze dierenarts haal je pipetjes met vlooienbestrijdingsmiddel, dat je in de nekhuid van de kat laat druppelen. Omdat de kat zich gewoonlijk toch doorheen het hele huis beweegt, worden alle vlooienlarven zo gedood.

Waarom heeft mijn kitten meerdere vaccinatie′s nodig?

Wanneer de kitten aan zijn moeder zuigt, krijgt het een tijdelijke vorm van immuniteit via de moedermelk. Deze immuniteit is van nut tijdens de eerste paar weken van het leven, maar op een gegeven moment valt deze immuniteit weg en moeten we uw kitten vaccineren om langdurige bescherming te bieden. Zolang de antilichamen van de moeder aanwezig zijn, hebben vaccinaties niet zo’n goede kans om het immuunsysteem van de kitten te stimuleren. Omdat we niet precies weten wanneer elke kitten zijn of haar oorspronkelijke immuniteit verliest, geven we twee vaccinaties. Eén enkele vaccinatie, zelfs als deze effectief is, zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om de lange termijn immuniteit te garanderen, wat zo belangrijk is voor de bescherming van jouw kitten.

Het Kittenhuis Raisa Verstegen
Contacteer ons 🙂
BE0665 848 877Phone: +32477988885Email: info@kittenhuis.be
Het Kittenhuis
HK30305834
Isenbaertstraat 6JabbekeWest-Vlaanderen8490
Dierenarts Laleman
Kittenhuis Kittenhuis
Copyright Valentijn Vanhoorne © 2020